Charles Explorer logo
🇨🇿

Opioidy vyvolaná obstipace - nové možnosti léčby

Publikace na 2. lékařská fakulta |
2020

Abstrakt

Opioidy jsou stále základem léčby mnoha nejrůznějších typů silné chronické bolesti (CHB). Tato léčba je ale mnohdy spojena s různými nepříjemnými vedlejšími účinky.

K nejčastějším nežádoucím účinkům patří opioidy indukovaná obstipace (OIO). Tato komplikace většinou přetrvává během celé doby léčby opioidy.

OIO je vyvolána aktivací opioidních receptorů, které jsou lokalizované v enterickém nervovém systému ve střevě, exogenně podávanými opioidy. OIO je často velmi obtěžující stav pro nemocného, s omezením pracovní výkonnosti, se snížením kvality života a může vést i k odmítnutí léčby opioidy.

Jako základní přístupy v ovlivnění OIO jsou doporučována nejrůznější preventivní opatření a použití standardních projímadel. Ale výsledky těchto přístupů u mnohých pacientů nejsou dostatečně efektivní.

Na podkladě toho byly postupně vyvinuty léky, které mohou vhodně ovlivnit OIO u dospělých pacientů s CHB. Periferně působící antagonisté μ-opioidních receptorů (PAMORA) přímo ovlivňují patofyziologický mechanismus vzniku OIO.

Jeden z těchto nových léků, naloxegol, je již též dostupný k léčbě OIO v České republice (ČR). Z výsledků zatím krátké klinické praxe v ČR se naloxegol ukazuje jako velmi účinná a bezpečná možnost léčby OIO.