Cílem této studie bylo zhodnocení nutričních zvyklostí a preference potravin u osob s rozdílnou dobou míšní léze (spinal cord injury, SCI). Do studie bylo zařazeno celkem 36 probandů s traumatickou míšn í lézí ve věku 18 - 55 let (n1 = 16 mužů, léze C4 - L2, doba léze 3 - 5 let; n2 = 20 mužů, léze C5 - L1, doba léze od 5 let a více).
K hodnocení nutričních zvyklostí byl použit food - frekvenční dotazník k programu SURVEY (hodnocení velikosti porcí konzumovaných potravin a četnost konzumace různých potravinových skupin. Při porovnání nutričních zvyklostí jsme u jedinců s kratší dobou míšní léze zaznamenali významně větší velikosti konzumovaných porcí mléčných výrobků a masných výrobků.
Naproti tomu probandi s delší dobou míšní léze (n2) významně častěji preferovali ve svém jídelníčku především zeleninu, ovoce, mléčné výrobky, maso, cukr a sladkosti.