Charles Explorer logo
🇨🇿

Basketbal 3x3 ve školní tělesné výchově (I.část) : uvedení do problematiky

Publikace na 1. lékařská fakulta, Fakulta tělesné výchovy a sportu |
2021

Abstrakt

Basketbal "3x3" neboli hra 3 proti 3 hráčům na jeden koš se stává v oblasti kolektivních sportů, stejně jako v nedávné minulosti beach volejbal, fenoménem doby. Nyní si tento sport získal další uznání tím, že byl zařazen do programu olympijských her a na jeho premiéru se tak můžeme těšit na blížících se olympijských hrách v Tokiu.

Basketbal "3x3" je dynamickou a kondičně velmi náročnou sportovní hrou, která byla dlouho přehlížena a mnohými zástupci basketbalu považována pouze za "pouliční sport", okamžitě získala mediální pozornost a po celém světě je nyní basketbal 3x3 a jeho rozvoj sledován s velkým očekáváním. Počet místních i mezinárodních turnajů narůstá, zvyšuje se obecně popularita tohotu sportu, zvyšují se "prize money" a jednotlivé týmy začínají snít o účasti, případně o olympijské medaili v Tokiu nebo na dalších olympijských hrách v Paříži.

Každý zodpovědný pedagog v rámci školní tělesné výchovy stále hledá nové způsoby, jak pomáhat svým žákům naplňovat jejich přirozené potřeby pohybu, radosti ze hry a aktivní osobní účasti v kolektivu. Koncept basketbalu 3x3, díky výše uvedeným benefitům, přímo nabízí naplnění základních potřeb pohybu v kolektivu vrstevníků s využitím velmi jednoduchých a snadno pochopitelných pravidel za příspění herní formy.

V dalších dílech seriálu o basketbalu 3x3 detailně představíme všechny důležité aspekty této relativně nové sportovní hry a zároveň si pokládáme za cíl rozšířit povědomí o této dynamické kolektivní hře mezi učiteli tělesné výchovy na všech stupních škol a také u čtenářů odborného periodika TVSM.