Charles Explorer logo
🇨🇿

Problematika tuků v mateřském mléce a náhradní kojenecké mléčné výživě

Publikace na Lékařská fakulta v Plzni |
2021

Abstrakt

Lipidy v mateřském mléce (MM) jsou převážně zdrojem energie vedle esenciálních vitamínů, mastných kyselin (MK), komplexních lipidů a bioaktivních látek. 98-99% lipidů v MM jsou ve formě triacylglycerolů (TG) obsaženy v tukových kuličkách, jejichž vlastnosti závisí na složení inkorpovaných MK. Membrána pokrývající tukové kuličky (MFGM) v mateřském mléce (MM) obsahuje mnoho bioaktivních komponent.

Biologickou důležitost a prospěšnost suplementace kojeneckých formulí o MFGM komponenty pro zdravý vývoj kojenců prokázaly klinické kontrolované studie. MFGM koncentráty ovlivňují neurokongitivní vývoj, chování, imunitu a protektivní mechanismy proti infekci.

Zvýšený obsah mléčného tuku v kojenecké výživě zajistí fyziologicky požadovaný obsah kyseliny palmitové při odstranění palmového oleje z kojeneckých formulí. Kyselina dokosahexaenová (DHA) a arachidonová (ARA) zlepšuje kongitivní funkce a redukuje výskyt astmatu ve školním věku obzvláště u dětí s geneticky sníženou syntézou těchto LC-PUFA.

Odborné studie podporují obohacení kojeneckých formulí o omega-3 DHA společně s omega-6 ARA, avšak současná EU legislativa doporučuje vysoký obsah DHA bez požadavku na ARA. Technologický pokrok umožňuje obohacení o nové lipidové preparáty a otevírá nové možnosti studia biologických účinků komponent MFGM při suplementaci kojeneckých formulí.

Cílem těchto moderních nutričních intervencí je dosáhnout snížení rozdílu mezi kojenými a nekojenými dětmi.