Charles Explorer logo
🇨🇿

Profily IgE mediované senzibilizace na luštěniny a jejich klinické projevy

Publikace |
2021

Abstrakt

Luštěniny jsou významnými potravinovými alergeny. K jejich hlavním alergenním složkám patří seed storage proteiny a PR-10 proteiny.

Rozhodli jsme se prozkoumat senzibilizační profily specifických IgE protilátek na jednotlivé luštěniny u velkého souboru pacientů vyšetřených pomocí multiplexu ALEX. Současně jsme sledovali anamnestický výskyt a charakter klinických reakcí na luštěniny a také senzibilizaci a klinické reakce na zkříženě reagující alergeny, konkrétně ořechy, semena a PR-10 proteiny.

Vyšetřeno bylo celkem 685 pacientů. Téměř čtvrtina z nich (24%) byla senzibilizována na některou z luštěnin.

Mezi nimi převažovala senzibilizace na arašídy (n=122) a sóju (n=98), s velkým odstupem za nimi následovala čočka a příbuzné luštěniny (n=11). V anamnéze udávali pacienti nejčastěji klinické reakce na arašídy (n=17), nicméně sóju (4 pacienti) v tomto případě předstihly právě čočka a jí příbuzné luštěniny (celkem 11 pacientů).

V klinických reakcích převažovaly reakce systémové, jejichž podkladem byla nejčastěji senzibilizace na seed storage proteiny. Čočka a příbuzné luštěniny sice nepatří mezi přední původce alergických reakcí na potraviny, avšak v našich podmínkách podle všeho významem předstihují sóju a měla by jim proto být věnována větší pozornost.