Souvislost mezi množstvím a kvalitou tuku, požívaného ve stravě a vznikem různých chorobných stavů u člověka je známa již dlouhou dobu. Byla provedena řada experimentálních i klinických studií s cílem objasnit význam jednotlivých mastných kyselin pro lidské zdraví.
V sedmdesátých létech minulého století pozorovali dánští výzkumníci Bang a Dyerberg u grónských Eskymáků ve srovnání s Dány nižší hladiny sérového cholesterolu a triglyceridů a současně nižší riziko infarktu myokardu, přesto, že jejích strava obsahovala méně ovoce a zeleniny a více nasycených tuků. Zjistili, že Eskymáci mají v lipidech násobně vyšší hladiny omega-3 mastných kyselin z ryb a mo řských živočichů, tvořících podstatnou část jejich stravy.
Tyto nálezy vedly k úsilí najít mechanismy příznivého ovlivnění rizik kardiovaskulárních chorob omega-3 mastnými kyselinami a znalostí využít v primární i sekundární prevenci těchto onemocnění. Přesto, že byla publikována v tomto smyslu již řada prací, nebylo ještě dosaženo úplného konsenzu.
Nedávno byly publikovány výsledky studií REDUCE-IT a EVAPORATE, které by mohly přispět řešení problému. V práci jsou probrány kardioprotektivní mechanismy, kterými omega-3 mastné kyseliny kardiovaskulární riziko ovlivňují.