Charles Explorer logo
🇨🇿

Zobrazení karcinomu prostaty pomocí PET/CT a PET/MR s podáním 68Ga-PSMA-11

Publikace na Lékařská fakulta v Plzni |
2021

Abstrakt

Cíl: Zhodnotit zkušenosti s prováděním PET/ CT a PET/MR s podáním 68Ga-PSMA-11 u nemocných v diagnostice karcinomu prostaty se zaměřením na rozdíly v indikacích PET|/CT a PET/MR, dále se zaměřením na logistiku a bezpečnost vyšetření a zařazení vyšetření do diagnostických algoritmů u primární diagnostiky karcinomu prostaty. Metodika: Od ledna 2018 do prosince 2020 bylo provedeno celkem 500 vyšetření u 449 mužů s podáním 68Ga-PSMA-11 pomocí PET/ CT (200 vyšetření) a PET/MR (300 vyšetření).

Vyšetření byla prováděna po podání 68Ga-PSMA-11 v dávce aktivity 1, 25 MBq/kg hmotnosti s použitím jak PET/CT, tak PET/MR. V případě PET/CT byla prováděna vyšetření v rozsahu trupu a hlavy, pouze v případě vyšetření z důvodu biochemického relapsu a před zvážením terapie radioligandem PSMA 177-lutecia byla prováděna celotělová vyšetření, PET/MR vyšetření u nemocných, u nichž nebyla provedená radikální prostatektomii, bylo nejprve provedeno cílené vyšetření pánve, poté doplněno vyšetření trupu a hlavy.

Výsledky: Při vyšetření nebyly prokázány závažné komplikace s relevancí k podání 68Ga-PSMA-11. Při vyšetření PET/CT byla nejčastější indikací vyšetření restaging při terapii (53 %, 106 vyšetření), následovaná stagingu (31 %, 62 vyšetření), naopak při vyšetření PET/MR dominovala indikace stagingu (67 %, 201 vyšetření)), restaging byl indikací jen ve 20 % (60 vyšetření).

U obou modalit byly srovnatelné podobné podíly i absolutní počty vyšetření měla indikace u biochemického relapsu: u PET/CT 11 % (22 vyšetření) PET/MR 8 % (24 vyšetření). Závěr: 68Ga-PSMA-11 je bezpečné a spolehlivé radiofarmakum pro hodnocení stagingu, restagingu i hodnocení účinku terapie u nemocných s karcinomem prostaty, při shodné dostupnosti obou metod je preferovanou indikací PET/MR v případě stagingu co do absolutního počtu i podílu vyšetření, naproti tomu PET/CT je preferováno u nemocných vyšetřených v indikacích kontroly efektu terapie při restagingu onemocnění.