V oblasti chemického vzdělávání je vhodné upozornit na rozmanitost postupů, používaných při syntéze organických sloučenin. Jedním z takových příkladů jsou reakce prováděné bez rozpouštědla v přítomnosti mikrovln.
V této souvislosti jsme se zabývali obzvláště syntézou amidů. Jedním z aspektů výukových experimentů byl vliv struktury reaktantů na průběh reakce a její výtěžek.
V našem případě jsme se zaměřili na prezentaci vlivu struktury anilinu a jeho derivátů na průběh reakce s kyselinou mravenčí. Z výsledku experimentů vyplývá, že výtěžek reakce roste s rostoucí bazcitou aminu v řadě: 4- nitroanilin < 4-chloranilin < anilin < 4-methyloxyanilin v souladu s předpoklady.
Soubor reakcí, prováděných v komerční mikrovlnné troubě je určen pro praktická cvičení na vysokých školách, vzdělávajících budoucí učitele a v rámci workshopů pro zájemce z řad studentů gymnázií.