Charles Explorer logo
🇨🇿

Pacient vegan: nutriční specifika rostlinné stravy

Publikace na 1. lékařská fakulta |
2021

Abstrakt

Lidí stravujících se čistě rostlinně nebo těch, kteří omezují spotřebu masa, přibývá jak ve světě, tak i v České republice. Vzhledem k rostoucí popularitě veganství se dá očekávat, že počet takto se stravujících pacientů poroste i nadále, a to i v ordinacích praktických lékařů.

Tento článek má za cíl shrnout základní nutriční specifika rostlinné stravy a jmenovat některé živiny, na které je potřeba se u veganských pacientů více zaměřit. Uvádíme základní laboratorní testy, o kterých může praktický lékař uvažovat v případě pochybností o správném nutričním stavu veganského pacienta.

V článku jsou okrajově zmíněna některá neinfekční onemocnění hromadného výskytu (NCDs - non-communicable diseases), u kterých může být rostlinná strava prospěšná jak v prevenci, tak v léčbě.

Klíčová slova