Nedostatek jodu může být příčinou celé řady závažných problémů, které se označují jako poruchy z nedostatku jodu. Následkům nedostatku jodu lze předcházet zvýšeným přísunem jodu potravou.
Ve stravě se jod nachází především v mořských rybách, plodech a řasách (kelpu, kombu, nori, wakame), dále ve vejcích a mléčných výrobcích, ale také v minerálních vodách. Významným zdrojem jodu je i kuchyňská sůl, která se v Česku (Československu) fortifikuje od roku 1947 (současně platná koncentrace jodu byla stanovena v roce 1997 na 27+-7 mg/kg soli).
Jod lze doplnit i formou stále populárnějších doplňků stravy. S cílem popsat nabídku jodových suplementů dostupných na českém trhu byl proveden v období únor až březen 2021 online průzkum u prodejců.
Bylo identifikováno 91 různ ých volně dostupných doplňků stravy, které měly uveden ve složení jod. Cena za doporučenou denní dávku se pohybuje od 1 do cca 30 Kč, výjimečně dosahuje i 60 Kč.
Doplňky byly rozděleny do 8 skupin dle různých specifikací a vhodnosti užívání pro určité skupiny v populaci. Nabídka dostupných doplňků stravy je bohatá, ale je třeba při jejich výběru konzultovat ošetřujícího lékaře nebo lékárníka, jelikož může být překročena bezpečná dávka pro jejich dlouhodobé užívání.