Charles Explorer logo
🇨🇿

Očkování proti covidu-19 na Klinice pracovního lékařství ve Fakultní nemocnici Plzeň

Publikace na 1. lékařská fakulta, Lékařská fakulta v Plzni |
2021

Abstrakt

Dne 31. 12. 2021 uplynou přesně 2 roky, kdy městská zdravotnická komise v čínském Wu-chanu nahlásila WHO výskyt většího počtu pacientů s příznaky pneumonie neznámého původu. Jednalo se o nový, tehdy ještě nepopsaný, typ koronaviru, který se stal na dlouhou dobu bezesporu nejsledovanějším mediálním tématem na celém světě.

I po dvou letech je zřejmé, že stále zůstávají otazníky o původu viru, jeho mutacích, o počtu infikovaných i zemřelých. Jelikož nebyla dostupná účinná léčba tohoto onemocnění, byl kladen velký důraz na vývoj vakcíny.

Cílem bylo a je pandemii zastavit a onemocnění dostat pod kontrolu. Práce na vývoji očkovací látky se rozběhly ihned po identifikaci viru.

Naléhavost vakcíny proti onemocnění covid-19 vedla k tomu, že se zkrátila běžná délka potřebná pro vývoj standardní vakcíny na měsíce, nikoli roky. Vycházelo se již ze zkušeností při vývoji koronavirových vakcín proti již známým nemocem SARS a MERS, testovaných pouze na zvířatech.

Tyto vakcíny dovyvinuty nebyly vzhledem k tomu, že se nákazy dařilo kontrolovat. Historicky nejrychlejší vývoj vakcíny trval doposud od odběru viru po schválení 4 roky, a to v 60. letech 20. století u příušnic.

Rok od začátku pandemie covid-19, přesně 2. 12. 2020, se první plně testovanou a schválenou vakcínou stala Comirnaty od společnosti Pfizer/BioNTech. V České republice byla první dávka podána v Praze dne 27. 12. 2020.