Charles Explorer logo
🇨🇿

Diabetes mellitus 1. typu jako následek COVID-19

Publikace na Lékařská fakulta v Hradci Králové |
2021

Abstrakt

Pandemie COVID-19 zasáhla v roce 2020 celý svět. Na konci dubna 2021 podle Světové zdravotnické organizace (WHO) prodělalo na celém světě COVID-19 140 332 386 lidí, z toho je evidováno 3 004 088 úmrtí.

Je proto předmětem intenzivních výzkumů nejen v oblasti medicíny, ale vzhledem k významnému ovlivnění života protiepidemickými opatřeními se na toto téma diskutuje i z pohledu vzdělávání, ekonomiky a mezi širokou laickou veřejností. Původcem onemocnění je koronavirus SARS-CoV-2, který je zařazen do čeledi Coronaviridae a patří k dalším šesti dosud objeveným koronavirům, které způsobují také respirační onemocnění lidí.

Asociace mezi virovými onemocněními a autoimunitními chorobami je dobře známá, přestože přesné mechanismy zatím zůstávají nejasné. V literatuře se začínají objevovat práce, které dokumentují vznik autoimunitního onemocnění i v důsledku nákazy SARS-CoV-2.

Mimo neurologických a revmatologických komplikací jsou hlášeny i případy nově diagnostikovaného diabetes mellitus 1. typu. Ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové jsme v letech 2020 a 2021 zaznamenali celkem 4 mladé pacienty, u nichž byl nově zjištěn diabetes.

Podíl COVID-19 na vzniku diabetu je vzhledem ke klinické souslednosti možný.