Charles Explorer logo
🇨🇿

Programy prevence osteoporotických zlomenin v České republice

Publikace na Lékařská fakulta v Plzni, Lékařská fakulta v Hradci Králové |
2022

Abstrakt

Každá třetí žena a každý pátý muž starší 50 let v průběhu života utrpí osteoporotickou zlomeninu. V České republice je každoročně hospitalizováno přibližně 15 000 nemocných se zlomeninou krčku kosti stehenní a téměř jedna pětina nemocných umírá do jednoho roku na komplikace spojené s tímto úrazem.

Prodělaná osteoporotická zlomenina navíc zvyšuje riziko vzniku další následné zlomeniny 2-5násobně. V ČR je jedním z nejzávažnějších problémů nedostatečná diagnostika populace s osteoporózou, což lze přičíst nejen nedostatku informací o problému u cílové populace, ale i absenci komplexních programů prevence vzniku osteoporotických zlomenin.

Na zlepšení tohoto stavu cílí dva projekty spuštěné v roce 2021. Prvním je pilotní multicentrický projekt "OSTEO" s 10 aktivními spolupracujícími centry, zaměřený na sekundární prevenci osteoporotických zlomenin u osob nad 50 let věku po první prodělané osteoporotické zlomenině; druhým pak bonifikační program kvality péče "Q-OSTEOPOROSIS", zaměřený na primární i sekundární prevenci, realizovaný ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami.

Hlavním cílem pilotního projektu "OSTEO" je ověřit realizovatelnost zavedení systému FLS v prostředí českého zdravotnictví a navrhnout celopopulační program prevence sekundárních osteoporotických zlomenin v ČR založený na tomto přístupu tak, aby byl zajištěn maximální pozitivní dopad na zdraví obyvatel a vysoká nákladová efektivita tohoto postupu. Hlavním cílem projektu "Q-OSTEOPOROSIS" je zajištění komplexní hrazené péče pro pacienty v riziku potenciálních osteoporotických zlomenin (POZ) dle doporučených postupů a poznatků vědy, která bude pro zdravotní systém predikovatelná z pohledu přínosů, nákladů a dlouhodobé finanční udržitelnosti a v dlouhodobém horizontu přinese signifikantní snížení výskytu osteoporotických zlomenin.

Vzhledem k tomu, že geriatři mají ve své péči významnou skupinu pacientů, kteří již mají osteoporózu potvrzenou nebo mají zvýšené riziko jejího vzniku, zahájila ČGGS jednání s realizátory výše uvedených programů kvality péče ohledně zapojení geriatrů do procesu těchto významných měn, na kterých se chce aktivně podílet. O vývoji jednání vás bude ČGGS průběžně informovat.