Charles Explorer logo
🇨🇿

Rozcvičení na sjezdových lyžích

Publikace na Fakulta tělesné výchovy a sportu |
2022

Abstrakt

Rozcvičení dětí před jakoukoli pohybovou aktivitou se velmi často podceňuje a zanedbává. Ve školní tělesné výchově úvodní část hodiny, která je zaměřena také na zahřátí organismu a rozcvičení, nepatří zrovna k oblíbeným částem hodiny TV.

Je proto důležité, aby tato část byla pestrá a zábavná. Na lyžařském kurzu je úvodní část výuky velmi opomíjena.

Důvodem je většinou spěch na první jízdu vlekem, bez fronty a volná jízda po upraveném "manšestru" s minimálním množstvím lyžařů. Přitom správné zahřátí organismu a rozcvičení před lyžováním je velmi důležité, zejména proto, že se děti celou dobu pohybují venku, mnohdy v mrazivém, vlhkém a větrném počasí.

Na zahřátí organismu by mělo navazovat rozcvičení se zaměřením zejména na ty svalové a kloubní partie, které jsou při pohybové aktivitě nejvíce zatěžovány. Díky rozcvičení se v lidském těle zvyšuje teplota a prokrvení jednotlivých tkání, zvyšuje se srdeční frekvence a tělo je pak lépe připraveno na nastávající zátěž.

Správným zahřátím organismu a rozcvičením můžeme předcházet různým zraněním a poškozením. Vhodným terénem pro rozcvičení je rovina, ideálně prostor mimo upravené sjezdové tratě.

Může se jednat i o neupravený terén s hlubším sněhem. Rozcvičení můžeme zahájit hned před chalupou, ještě než se vypravíme k vleku či na sjezdovku.