Článek je připomínkou, že vedle klasických hygienických protiepidemických opatření existuje možnost prevence sdělných (nakažlivých, infekčních) nemocí, ale i nesdělných, chronických chorob, účelně zaměřenými výživovými programy. Již od starověku, kdy příčiny ani podstata nemocí nebyly známy (takže nemohly být k dispozici ani přesně směrované léky, natož antibiotika), byla jedinou mo žností, jak předcházet a léčit nemoci, úprava výživy.
Nutriční podpora zdraví se sice mnohokrát osvědčila, ale jak je pro historii medicíny typické, občas se na to zapomínalo. Již Hippokrates (460-377 př. n. l.) si uvědomoval význam výživy pro zdraví, když připomínal: "Když nevíš nic o stravě člověka, jak můžeš porozumět jeho nemoci?".
Autoři se zde pokusili poukázat na význam nutrice, která vždy obsahuje antigeny přímo indukující imunologickou paměť v našem největším orgánu imunity, lymfoidní tkáni těsně nasedající na střevo (GALT), a to jak imunity specifické (adaptivní), tak také, jak bylo nedávno prokázáno, i imunity nespecifické (přirozené). Ve své podstatě znamená tedy přijímání potravy vedle její výživové hodnoty také neustále probíhající vakcinaci.