Cílem této práce bylo vyhodnotit znalosti studentů z oblasti výživy a zároveň zjistit, jaké jsou jejich stravovací návyky včetně frekvence konzumace konkrétních skupin potravin. Výzkum byl proveden metodou kvantitativního šetření.
Dotazník byl tematicky rozdělen do 3 částí. Respondenti vyplňovali dotazník online.
Z výsledků vyplynulo, že znalosti studentů jsou nedostatečné. Naopak stravovací návyky se zdají být uspokojivé i v porovnání se zahraničními studenty.
Dvě třetiny studentů se zajímají o skladbu svého jídelníčku. Byla zjištěna dostatečná konzumace ovoce, zeleniny, obilovin a mléčných výrobků.
Konzumace masa byla nadbytečná, naopak konzumace luštěnin a ryb nedostatečná. Sladkosti, káva a kofeinové nápoje jsou mnoha studenty konzumovány denně, rychlé občerstvení a alkoholické nápoje několikrát měsíčně nebo příležitostně.
BMI v pásmu normy měly čtyři pětiny studentů. Vzhledem k nedostatečným znalostem studentů lékařských fakult by měl být kladen větší důraz na výuku dietologie, zejména v oborech, které se primárně výživou nezabývají.