Adekvátní příjem pestré a vyvážené stravy s dostatečným obsahem kvalitních proteinů, vlákniny a dalších esenciálních nutričních komponent vč. flavonoidů a fytochemikálií představuje jeden ze základních pilířů lidského zdraví. Dieta je jedním z hlavních nástrojů, jak ovlivnit nejen nutriční stav vč. svalových funkcí, ale i vlastní průběh onemocnění a kvalitu života.
Pozornost je v poslední době zaměřena na vliv diety na složení a funkci střevní mikrobioty s cílem harmonizovat vztah mezi mikrobiotou a imunitním systémem. Dieta má bezesporu význam u revmatických a muskuloskeletálních onemocnění.
Pokud je správně zvolena, snižuje riziko vzniku řady civilizačních chorob a ovlivní zejména kardiovaskulární rizika, která jsou u pacientů s autoimunitními onemocněními zvýšená. Některé potraviny mají protizánětlivý potenciál, čeho ž lze v komplexní revmatologické léčbě dobře využít