Charles Explorer logo
🇨🇿

Myointimom (angiocentrický myofibroblastický nádor) v žaludu penisu u adolescenta: kazuistika a přehled literatury

Publikace na 1. lékařská fakulta |
2022

Abstrakt

Úvod: Měkké nádory penisu se vyskytují v dětství a dospívání velmi vzácné. Vzhledem k tomu, že neexistují žádná doporučení, vyvolává každý takový případ rozpaky nad nutným rozsahem a mírou agresivity diagnostických a terapeutických postupů.

V tomto článku popisujeme případ dospívajícího chlapce s myointimomem penisu spolu s přehledem literatury. Dosud bylo v této věkové skupině popsáno pouze 10 případů.

Kazuistika: 15letý chlapec s 6měsíční anamnézou pomalu rostoucího, hmatného pevného uzlíku na glans penis. Fyzikální vyšetření odhalilo hmatný, dobře ohraničený, pevný, bělavý, nebolestivý útvar o průměru asi 1 cm uvnitř žaludu.

Ultrazvukové vyšetření zobrazilo hypoechogenní, hypoperfundované špatně ohraničené ložisko uvnitř žaludu. MRI nepotvrdila žádný další patologický útvar uvnitř žaludu a corpora cavernosa.

Byla provedena kompletní exstirpace útvaru, jehož imunohistologické znaky svědčily pro myointimom. Diskuse a závěr: Vzhledem k vzácnému výskytu tohoto benignho nádoru je důležité především odlišení myointiomu od klinicky agresivnějších nádorů.

Klíčem ke správné diagnóze je pečlivé histologické vyšetření včetně imunohistochemie. Exstirpace je bezpečnou a účinnou léčebnou modalitou.