Charles Explorer logo
🇨🇿

Profiliny - neškodné panalergeny, nebo alergeny s rizikovým potenciálem? Hodnocení alergických reakcí u souboru pacientů senzibilizovaných k potravinovým profilinům

Publikace na Lékařská fakulta v Hradci Králové |
2022

Abstrakt

Profiliny jsou bílkoviny obsažené ve všech eukaryotických buňkách, jsou zodpovědné za zkříženou reaktivitu mezi pylem, rostlinnými potravinami i latexem. K primární senzibilizaci dochází inhalační cestou převážně kvůli pylu travin, stromů, bylin, a to odlišně podle jednotlivých geografických regionů.

Profiliny vyšších rostlin jsou vysoce zakonzervované a vykazují podobnost (sekvenční shodu) alespoň v 75 procentech. Ačkoli je profilin přítomen v každé rostlinné potravině, jeho význam jako potravinového alergenu byl dlouho podceňován.

Cílem práce bylo v souboru alergiků s prokázanou senzibilizací na potravinové profiliny (profilin melounu Cuc m 2 a/nebo profilin datle Pho d 2) vyhodnotit retrospektivně jejich klinickou reaktivitu na uvedené potraviny. Souběžně jsme dokumentovali data o pylové profilinové senzibilizaci.