Charles Explorer logo
🇨🇿

Možnosti využití mezinárodní klasifikace funkčních schopností, disability a zdraví (MKF) v rehabilitaci

Publikace na 1. lékařská fakulta, 2. lékařská fakulta |
2022

Abstrakt

Východiska: MKF je klasifikace vytvořená WHO a používaná v Evropě již více než 20let. Jde o nástroj pro funkční hodnocení, které hraje v rehabilitaci klíčovou roli.

Platí nepsané pravidlo, že neexistují 2 pacienti se stejnou diagnózou, kteří by měli identické funkční omezení. Metody: Kasuistika 23leté pacientky po závažném kraniotraumatu, která se od úrazu hlavy od března 2018 opakovaně účastnila pobytů v neurorehabilitačním denním stacionáři Kliniky rehabilitačního lékařství 1.

LF UK a VFN v Praze. Pacientka byla opakovaně hodnocena pomocí funkčních testů a MKF klasifikace jednotlivými členy interprofesního rehabilitačního týmu.

Výsledky: Získané výsledky ukazují, že s mladými pacienty po traumatu mozku má smysl pracovat i více než 2 roky od úrazu. Pozitivní změny funkčního stavu jsou zachyceny hlavně v oblasti aktivit a participací (d), které souvisí s aktivitami běžného dne.

Závěry: MKF má nesporně v klinické rehabilitační praxi své nezastupitelné místo a praktické využití. Může sloužit např. jako marker změn funkčního stavu pacientů, i v delším časovém horizontu, také jako měřítko efektu rehabilitační intervence nebo jako ukazatel potřeby indikace i velmi drahé pomůcky.

V neposlední řadě umožňuje přesný popis faktorů prostředí, které mohou funkční stav výrazně modifikovat.