Charles Explorer logo
🇨🇿

Zkušenosti ergoterapeutů a fyzioterapeutů s metodami Constraint-induced Movement Therapy: využití v telerehabilitaci

Publikace

Abstrakt

Úvod: Constraint-Induced Movement Therapy (CIMT) je soubor metod snižující disabilitu osob s parézou horní končetiny z různých neurologických příčin. Využitím informačních a komunikačních technologií lze zvýšit dostupnost intervence a snížit její náklady. Cílem průzkumu bylo zmapovat zkušenosti terapeutů s CIMT a monitoringem domácí aktivity.

Metody: Na základě dosavadních poznatků byl v roce 2022 vytvořen online dotazník, který byl následně distribuován ve čtyřech vlnách metodou sněhové koule ergoterapeutům a fyzioterapeutům pracujícím v ČR s dospělými se získaným poškozením mozku. Dotazník s podmíněným větvením obsahoval 26 uzavřených otázek, 2 otevřené otázky a 6 škál.

Analýza dat byla zpracována s využitím deskriptivní statistiky. Výsledky: Dotazník vyplnilo 95 respondentů, devět z nich bylo vyřazeno před analýzou pro nesplnění kritérií pro vyhodnocení. Zkušenost s poskytováním CIMT mělo 36 terapeutů (42 %), osm z nich uvedlo s využitím komunikační nebo jiné technologie (např. softwarový program, virtuální realita). Respondenti uváděli jako bariéry intervence CIMT nízký počet terapeutů nebo vhodných pacientů na pracovišti, časovou nebo administrativní náročnost a nedostatek znalostí o metodě. Monitorace aktivity probíhá nejčastěji formou papírového deníku, ústním sdělením nebo elektronickým záznamem v počítači. Závěr: Ze získaných dat vyplývá zkušenost terapeutů a souhlasné stanovisko s využitím technologií v rámci CIMT a monitoringu domácí aktivity. Aplikace modifikované formy CIMT v ČR s využitím telerehabilitačního systému, senzorů nebo zpětnovazebních pomůcek vyžaduje cílené ověření proveditelnosti v klinické praxi.