Charles Explorer logo
🇨🇿

Třicet let Národního registru pacientů na domácí parenterální výživě

Publikace na 3. lékařská fakulta, Ústřední knihovna, 1. lékařská fakulta, 2. lékařská fakulta, Lékařská fakulta v Hradci Králové |
2023

Abstrakt

Domácí parenterální výživa je standartní léčebnou modalitou umožňující přežívání pacientů s chronickým střevním selháním, kdy gastrointestinální trakt není schopen zajistit dostatečnou resorpci nutrientů a tekutin. Jedná se o vzácné onemocnění, které má v České republice roční prevalenci 5,92 a incidenci 1,5 na 100 000 obyvatel.

Tím se řadí mezi skupinu tzv. vzácných onemocnění. Program domácí parenterální výživy byl v ČR zahájen na počátku 90. let 20. století a počty pacientů, kterým je poskytována tato forma nutriční podpory, se zvyšují.

Jednání s plátci zdravotní péče o úhradách za domácí parenterální výživu, stejně tak jako potřeba formulace doporučených postupů této nutriční intervence v našich podmínkách vyžaduje sběr pacientských dat. Registr domácí nutriční podpory (REDNUP) byl založen v roce 1993 Společností klinické výživy a intenzivní metabolické péče (SKVIMP) za účelem shromažďování dat o dospělých a dětských pacientech na domácí parenterální výživě.