Charles Explorer logo
🇨🇿

Co nového víme o vysoce průmyslově zpracovaných potravinách?

Publikace na 1. lékařská fakulta |
2023

Abstrakt

V posledních letech nadále stoupá zájem odborné veřejnosti věnovaný vysoce průmyslově zpracovaným neboli ultrazpracovaným potravinám (UZP), jejichž prodej celosvětově rychle roste. Nové studie a metaanalýzy opět systematicky potvrzuji, že vyšši konzumace UZP je spojena s nižší kvalitou stravy a s vyšším rizikem nadváhy, obezity, řady chronických onemocnění a celkové úmrtnosti.

Mechanismy působení UZP stále nejsou zcela pochopeny a je zapotřebí dalšího výzkumu k jejich objasnění. Nicméně, i přes kritiku nejčastěji používaného klasifikačního systému NOVA, si pokyn omezit UZP našel cestu do výživových doporučeni mezinárodních organizaci zabývajících se výživou i oficiálních výživových doporučení řady zemi.