Charles Explorer logo
🇨🇿

Vývoj výskytu toxických psychóz v souvislosti s vývojem užívání psychoaktivních látek v České republice

Publikace na 1. lékařská fakulta |
2023

Abstrakt

Cílem práce je popsat prevalenci toxických psychóz (psychotických poruch vyvolaných užíváním psychoaktivních látek) na základě údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR a popsat souvislosti s vývojem užívání psychoaktivních látek. V této studii jsou použita zejména data Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) České republiky, zpracována deskriptivní statistikou do grafů a tabulek a popsána.

Studie se zaměřuje na sledované období let 2010 až 2020. Dále jsou popsána data ze Světové zprávy o drogách (United Nations Office on Drugs and Crime, World Drug Report) z roku 2021, Evropské zprávy o drogách 2021 a data z Výroční zprávy o stavu ve věcech drog v České republice v roce 2019.

Počty pacientů s toxickými psychózami jsou oproti pacientům s diagnózami schizofrenního okruhu nízké - 4 % v ambulantní péči, 8 % v hospitalizaci (údaje srovnávající počty pacientů s diagnózami toxických psychóz a počty pacientů s diagnózami F20-F29, tj. schizofrenie, poruchy schizotypální a poruchy s bludy z roku 2020), nicméně jejich počet neustále narůstá. Počet hospitalizovaných pacientů s psychotickou poruchou vyvolanou užíváním psychoaktivních látek se od roku 2010 do roku 2020 postupně významně zvyšoval (v přímém srovnání let 2010 a 2020 počet narostl o 88 % u konopí, o 36 % u stimulancií, o 90 % u polymorfního užívání více drog).

Celkový trend je v počtu hospitalizovaných pacientů s toxickou psychózou, kromě diagnózy F105 (psychotická porucha vyvolaná užíváním alkoholu), rostoucí. Zároveň když se zaměříme podrobněji na konkrétní diagnózy v jednotlivých letech, vidíme, že u diagnózy F105 ve sledovaném období dochází k mírnému kolísání a celkově k poklesu, u diagnózy F125 (psychotická porucha vyvolaná užíváním konopí) ve sledovaném období došlo k mírnému nárůstu, u diagnózy F155 (psychotická porucha vyvolaná užíváním stimulancií) přes kolísání ve sledovaném období došlo k celkovému nárůstu a u diagnózy F195 (psychotická porucha vyvolaná užíváním více psychoaktivních látek) přes mírné kolísání ve sledovaném období došlo celkově k výraznému nárůstu.

V psychiatrických ambulancích byl v přímém srovnání let 2010 a 2020 nárůst o 76 % u toxické psychózy způsobené více drogami, o 65 % u konopných psychóz a o 42 % u psychóz vyvolaných stimulancii. Celkový trend je v počtu pacientů léčených v psychiatrických ambulancích s toxickou psychózou kromě diagnózy F105 rostoucí.

Zároveň když se zaměříme podrobněji na konkrétní diagnózy v jednotlivých letech, vidíme, že u diagnózy F105 ve sledovaném období dochází celkově k poklesu, u diagnózy F125 ve sledovaném období došlo k mírnému nárůstu, u diagnózy F155 docházelo zpočátku postupně k nárůstu a v druhé části sledovaného období k mírnému poklesu, celkově došlo k nárůstu a u diagnózy F195 docházelo ve sledovaném období zpočátku k velmi výraznému nárůstu, v druhé polovině sledovaného období k mírnému nárůstu. Prevalence užití konopí a stimulantů v České republice za sledované období kolísá.

Výjimku ze skupiny diagnóz psychotických poruch vyvolaných užíváním psychoaktivních látek tvoří toxické psychózy vyvolané užíváním alkoholu. Jejich počet za poslední desetiletí významně poklesl.

Počet hospitalizovaných pacientů s toxickou psychózou vyvolanou užíváním alkoholu klesl v přímém srovnání let 2011 a 2020 o 39 %, počet ambulantně léčených pacientů s toxickou psychózou vyvolanou užíváním alkoholu klesl v přímém srovnání let 2010 a 2020 o 36 %. Podobné trendy ve vývoji toxických psychóz naznačují i světové studie.

Závěrem tato studie prevalence toxické psychózy naznačuje významný nárůst počtu toxických psychóz i přes jejich relativně nízký podíl na etiologii psychóz a kolísavé užívání drog (zejména konopí a stimulancií). Tato zjištění v České republice podtrhují význam budoucího výzkumu diagnostiky a diferenciální psychologie toxických psychóz včetně jejich etiologie.