Charles Explorer logo
🇨🇿

Charakteristika užívání alkoholu mezi migranty z Ukrajiny do České republiky v kontextu války na Ukrajině v roce 2022

Publikace na 1. lékařská fakulta |
2023

Abstrakt

Úvod a cíl: Cílem článku je odhadnout míru zneužívání alkoholu a některých dalších psychických problémů u Ukrajinců, kteří vstoupili na území České republiky po 24. únoru 2022. Předchozí studie zaměřené na užívání alkoholu a dalších návykových látek mezi Ukrajinci v České republice nelze na současnou situaci aplikovat, neboť se většinou týkaly mužské populace a ekonomické migrace, která se od situace v roce 2022 značně lišila.

Metody: Online průzkum byl proveden na příležitostném (convenience) nereprezentativním vzorku 66 ukrajinských uprchlíků v České republice. Většina respondentů přišla do České republiky se svými dětmi.

Ke zjištění důvodů pití alkoholu a případných depresivních symptomů byly použity standardní dotazníky týkající se užívání návykových látek (alkohol, tabák). Výsledky: Podle výsledků nástroje AUDIT lze většinu respondentů z hlediska pití alkoholu zařadit do kategorie nízkého rizika.

Odpovědi některých respondentů indikovaly problémy spojené s alkoholem. Byla zjištěna vysoká pozitivní korelace mezi změnou frekvence pití alkoholu a změnou množství alkoholu užitého během typické příležitosti k pití, přičemž změny se zjišťovaly od začátku války a od příchodu do Česka.

Výsledky také ukázaly vysokou míru symptomů depresivity a vysokou míru kouření. Závěr: Výsledky jsou v souladu s jinými (řídkými) výzkumy v této oblasti.

Je zdůrazněn význam výzkumu konzumace alkoholu, přičemž by byl velmi vítaný dlouhodobější výzkum.