Charles Explorer logo
🇨🇿

Alternativní a nestandardní žilní přístupy pro dialyzační léčbu

Publikace na 1. lékařská fakulta |
2023

Abstrakt

Cílem tohoto článku je představit postupy a algoritmy pro zavedení dlouhodobého dialyzačního katétru u pacientů, kteří mají stenózy nebo trombózu v oblasti pravé vnitřní jugulární žíly, což je přístup první volby pro dialyzační léčbu. Před zavedením alternativního vstupu je nezbytné komplexní radiologické mapování žilního systému pomocí ultrazvuku a kontrastní CT venografie.

Základními alternativními přístupy je využití zevní jugulární žíly, femorálních žil a kolaterálních žil horní poloviny těla. Mezi technicky složité punkční přístupy patří translumbální kanylace dolní duté žíly a perkutánní kanylace jaterních nebo renálních žil.

Nové hybridní metody zahrnují vnitřně-zevní punkci centrální žíly systémem Surfacer, implantaci systému HeRO graft nebo otevřenou chirurgickou implantaci katétru do horní duté žíly nebo pravé srdeční předsíně. Nemocní, u nichž lze předpokládat obtížný žilní přístup pro dialýzu, by měli být směřováni do center, kde spolupracuje tým intervenčních radiologů, cévních chirurgů a nefrologů, kteří mají zkušenosti s nekonvenčními cévními přístupy.