Charles Explorer logo
🇨🇿

Ergodiagnostika v rehabilitaci

Publikace na 1. lékařská fakulta |
2023

Abstrakt

Publikace se uceleným a přehledným způsobem věnuje ergodiagnostice (předpracovní rehabilitaci), která určuje obecné schopnosti jedince k práci a je důležitou součástí rehabilitace ve zdravotnictví. Jednotlivé kapitoly postupně seznámí čtenáře s vývojem koncepce metodiky ergodiagnostiky, s legislativními základy, na kterých systém ergodiagnostických center funguje.

Text dále seznamuje čtenáře s principy ergodiagnostického vyšetření, se zapojením jednotlivých členů interprofesního rehabilitačního týmu do procesu ergodiagnostiky. V rámci ergodiagnostického vyšetření se aplikují vybrané funkční standardizované metody a testy (základní, doporučené a speciální), které jsou postupně v jednotlivých částech knihy prezentovány.

Cílem ergodiagnostického vyšetření je objektivně zhodnotit psychosenzomotorický potenciál osob se zdravotním postižením pro účely zaměstnanosti. Výstupem z ergodiagnostického vyšetření je závěrečná zpráva z ergodiagnostického vyšetření, která obsahuje pozitivní rekomandaci i limitace pracovních schopností konkrétní osoby.

Možnost návratu klientů se zdravotním posti žením do zaměstnání má zásadní vliv na jejich soběstačnost i na kvalitu jejich života. Ergodiagnostika v posledních letech doznala v České republice velkého rozvoje.

Důkazem je fungující celorepubliková síť 13 ergodiagnostických center, která úzce spolupracují s příslušnými úřady práce. Kniha je určena nejen pro odborníky z oblasti rehabilitace, ale pro všechny zájemce o problematiku ergodiagnostiky a zaměstnávání osob se zdravotním postižením.