Charles Explorer logo
🇨🇿

Vzácné komplikace po intravezikálních aplikacích Bacillus‑Calmette Guérin (BCG) vakcíny

Publikace na 3. lékařská fakulta |
2023

Abstrakt

Úvod: Léčba Bacillus Calmette-Guérin (BCG) vakcínou je zlatým standardem terapie vysoce rizikového sval-neinvadujícího uroteliálního karcinomu močového měchýře. Mezi nejčastější komplikace po aplikacích BCG patří hematurie a příznaky infekce dolních močových cest.

Vzácně může dojít i k systémovým příznakům ve smyslu horeček či BCG sepse. Od roku 2020 byla BCG vakcína aplikována na našem pracovišti 66 pacientům, z toho u 6 pacientů komplikace vyžadovaly ukončení instilací.

V tomto článku prezentujeme dvě vzácné komplikace terapie BCG vakcínou - BCG sepsi a vznik tuberkulózního abscesu prostaty. Popis případů: Pacient 1 - sedmdesátiletý pacient s pT1 high grade (HG) tumorem měchýře rozvinul po 5. dávce úvodní série neklesající horečky, v laboratorním nálezu byla přítomná elevace jaterních testů, na doplněném CT vyšetření ložiska plic oboustranně.

Byla zahájená antibiotická léčba, na které se stav pacienta velmi pomalu zlepšil. Pacient 2 - sedmdesátiletý pacient s pT1HG tumorem měchýře (po instilační léčbě), v rámci sledování byl doplněn odběr PSA - 8,9, následně byla provedena magnetická rezonance s nálezem suspektních PI-RADS (prostate imaging reporting and data systém) 4 a 5 ložisek.

Histologicky byla z biopsie potvrzena kaseózní nekróza, PCR test na Mycobacterium tuberculosis byl pozitivní. Pacient je nyní léčen antituberkulotiky.

Závěr: Nejčastější komplikace léčby BCG vakcínou jsou příznaky dysfunkce dolních cest močových (lower urinary tract symptoms, LUTS) a infekce dolních cest močových, vzácně se mohou objevit i systémové komplikace vyžadující ukončení léčby.