Charles Explorer logo
🇨🇿

Sezónní a týdenní výkyvy v užívání alkoholu v Česku

Publikace na 1. lékařská fakulta |
2023

Abstrakt

Sezónní a týdenní výkyvy v užívání alkoholu patří doposud mezi neanalyzovaný aspekt epidemiologického výzkumu užívání alkoholu v rámci české dospělé populace. Cílem studie je nabídnout deskriptivní a analytický pohled na sezónní a týdenní vzorce užívání alkoholu u české dospělé populace.

Výzkum byl realizován na reprezentativním vzorku 809 osob v rámci online šetření v prostředí Českého národního panelu. Sledovanými proměnnými jsou užívání alkoholu, sezónní užívání a užívání alkoholu v rámci dní v týdnu.

Výsledky ukazují, že nejčastější je konzumace v pátek, případě v sobotu z hlediska dní v týdnu s tím, že se takto nechovají pouze lidé v důchodovém věku, kteří alkohol užívání rovnoměrněji v rámci celého týdne. Z hlediska měsíců v roce je nejvyšší spotřeba uváděna v létě (červen, červenec, srpen) a v prosinci.

Respondenti s vyšším skóre dotazníku AUDIT užívají alkohol více v letních měsících než v prosinci. Výsledky výzkumu mohou přispět k lepšímu časovému zacílení preventivních i klinických aktivit.