Charles Explorer logo
🇨🇿

Problémové užívání alkoholu u žen a dostupnost služeb léčby závislosti na alkoholu v České republice

Publikace na Matematicko-fyzikální fakulta, 1. lékařská fakulta, Fakulta sociálních věd |
2023

Abstrakt

Alkohol je významným negativním faktorem ovlivňujícím veřejné zdraví v České republice. Téměř každý pátý dospělý Čech požívá alkohol rizikovým způsobem.

Data naznačují postupné snižování genderových rozdílů v konzumaci alkoholu, což zdůrazňuje potřebu genderově citlivých služeb léčby alkoholu. Cílem studie je analyzovat současný stav protialkoholních léčebných služeb v České republice a identifikovat nedostatky systému s ohledem na rostoucí výskyt poruchy užívání alkoholu (AUD) u žen.

Studie kombinuje analýzu relevantních dokumentů a dostupných statistických dat s explorativními rozhovory expertů. Data byla analyzována pomocí tematické analýzy.

Bylo identifikováno pět klíčových témat souvisejících s léčbou AUD u žen: nízká dostupnost služeb léčby AUD; chybějící genderově citlivé služby; špatně fungující prevence AUD; roztříštěnost a nedostatek koordinace mezi službami, dvojí sociální stigmatizace žen s AUD. Z analýzy vyplývá, že systém léčby AUD v České republice je koncipován jako jednotný systém pro muže a ženy.

Genderové aspekty se neberou v úvahu.