Charles Explorer logo
🇨🇿

Rušivé používání chytrých telefonů dětí a dospívajících - výzva pro rodinnou prevenci nadměrného a problémového užívání digitálních obrazovek a médií

Publikace na Pedagogická fakulta, 1. lékařská fakulta |
2023

Abstrakt

Chytrý telefon je zařízení pro konzumaci digitálního obsahu, které je specifické tím, že jej lze mít neustále při sobě a používat během různých aktivit. U dospělých bylo zjištěno, že rušivé používání chytrých telefonů negativně ovlivňuje partnerské a přátelské vztahy a také interakce a vztahy v rámci rodiny.

Studie o rušivém používání chytrých telefonů mezi dětmi a dospívajícími jsou vzácné, přestože chytré telefony hrají ústřední roli v jejich volném čase a jedná se o zařízení s obrazovkou, které děti a dospívající vlastní častěji než jiné typy obrazovek (např. počítač, televize, herní konzole). Proto jsme realizovali studii, jejímž cílem bylo zhodnotit výskyt rušivého používání chytrých telefonů u českých dětí a dospívajících.

Zároveň jsme zjišťovali, jak rodiče vnímají rušivé používání chytrých telefonů u svých dětí. Data jsme získali od souboru 826 rodičů dětí ve věku 6-18 let.

Výsledky ukazují, že výskyt rušivého používání chytrých telefonů mezi dětmi a dospívajícími je nízká. Rodičovské vnímání používání chytrých telefonů u dětí a dospívajících bylo většinou výrazně negativní.

Rodinám by prospěly intervence, které by zprostředkovaly dialog mezi dětmi a rodiči o používání chytrých telefonů v rodinném prostředí.