Charles Explorer logo
🇨🇿

Práce se zahraniční praxí při zkoumání veřejných politik

Publikace na Matematicko-fyzikální fakulta, Fakulta sociálních věd |
2023

Abstrakt

Při výzkumu veřejných politik se poměrně často hledí do zahraničí a analyzuje se situace v různých zemích. Studium zahraniční praxe je jednou z možností poznávání jednotlivých politik, souvislostí jejich vzniku a jejich vlivu na společnost.

V této kapitole představíme základní způsoby a postupy využití zahraniční zkušenosti při zkoumání veřejných politik. Zahraniční praxi lze zkoumat s využitím různorodých typů dat, jimž jsou věnovány některé předchozí kapitoly - můžeme pracovat s dokumenty, legislativou, mediálními výstupy, sekundárními daty nebo dotazovat aktéry.

V této kapitole se proto nebudeme věnovat konkrétním datům, ale zaměříme se na specifika sběru dat o zahraničních politikách, tj. o politikách odehrávajících se mimo náš společenský kontext, naší osobní žitou zkušenost a často též v jiném jazykovém a kulturním prostředí. Data o politikách jiných zemích jsou přitom využívána jak ve výzkumu základním (akademickém), tak aplikovaném, a tato kapitola se pokusí pokrýt toto rozkročení: jedna část je věnována mezinárodní komparaci, která představuje onen akademický proud, druhá část pak využívání zahraniční dobré praxe, což je proud spíše aplikovaný.

Každý z přístupů bude reprezentovat i jeden příklad uvedený v části 13.3: Karolína Dobiášová představí česko-slovenskou komparaci sociálních služeb cílících na seniory; Tomáš Barták a Natálie Nývltová pak popisují postup při hledání příkladů dobré praxe individualizovaných služeb pro osoby se zdravotním postižením v Německu a Nizozemsku.