Charles Explorer logo
🇨🇿

Příspěvek různých středoškolských programů ke kognitivním a nekognitivním výsledkům vzdělávání - aplikace metody propensity score matching na longitudinální data

Publikace na Pedagogická fakulta, Fakulta sociálních věd |
2023

Abstrakt

Dostupné statistiky a výzkumy ukazují, že existují velké rozdíly v obsahu a podmínkách vzdělávání a socioekonomické skladbě žáků jednotlivých oborů středního vzdělávání (odborných oborů bez maturity, odborných oborů s maturitou a gymnaziálních oborů). Žáci různých oborů také vykazují velké rozdíly ve výsledcích vzdělávání, včetně nekognitivních výsledků, jako je motivace ke studiu, sebepojetí a občanské postoje. Nepanuje shoda v tom, zda jsou rozdíly ve výsledcích primárně způsobeny rozdíly ve znalostech a postojích, které si mladí lidé do studia jednotlivých oborů přinášejí, nebo zda je za tyto rozdíly také zodpovědná škola nebo školní prostředí.

Tato studie se pomocí metody propensity score matching snaží odhalit rozdíly ve znalostech a postojích osmnáctiletých žáků v jednotlivých středoškolských větvích, kteří měli při vstupu na střední školu stejné charakteristiky, tedy měli podobné studijní předpoklady a rodinné zázemí. Analýzy vzorku 1 231 žáků gymnaziálních oborů a 1 097 žáků odborných oborů naznačují, že rozdíly v kognitivních a nekognitivních výsledcích jsou zesíleny tím, jaký obor žáci navštěvují, ale že v mnoha charakteristikách existují také silné podobnosti mezi žáky napříč různými obory.