Charles Explorer logo
🇬🇧

Enterální výživa na bázi syrovátky a její vliv na glykemickou variabilitu v intenzivní péči

Publication at First Faculty of Medicine |
2023

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Abstract

Hyperglykemie se u pacientů v intenzivní péči neobjevuje pouze u diabetiků, ale i u nediabetiků. Jde o stresovou hyperglykemii jako reakci organizmu na inzult.

Naší snahou je časná korekce hyperglykemie inzulinem a dosažení větší stability glykemií - lepší glykemické variability. Zvýšená glykemická variabilita se zdá být mnohem větším rizikem než stabilní únosná hyperglykemie, a to jak pro diabetiky, tak i pro pacienty bez cukrovky.

K lepší stabilitě glykemie můžeme kromě jiného přispět i správnou volbou enterální výživy. Kromě diabeticky specifických formulí může naši snahu o optimální glykemii podpořit i enterální výživa na bázi syrovátky, a to díky ke svému inzulinotropnímu efektu a schopnosti stimulovat uvolnění inkretinů.

V naší práci jsme u pacientů v intenzivní péči navyšovali dávku enterální výživy (syrovátkovou bílkovinu) v průběhu sedmi dní. Během tohoto období nedošlo ke zvýšení krátkodobé glykemické variability prezentované jako směrodatná odchylka a koeficient variance průměrné denní / týdenní glykemie.

Pro potvrzení těchto benefitů bude ještě třeba mnoho důkazů, ale syrovátka se zdá být každopádně nejen zdrojem kvalitní bílkoviny, ale i výživou s potenciálem snižujícím glykemickou variabilitu.