Charles Explorer logo
🇨🇿

Změna biliární a renální eliminace metotrexátu během exprahepatální a intrahepatální cholestázy u potkanů

Publikace na Lékařská fakulta v Hradci Králové |
2009

Abstrakt

Při terapii primárního biliární cirhózy je možné použítí metotrexátu (MTX), účinného cytostatika a imunosupresiva. Farmakodynamika a toxicita MTX je závislá na jeho koncentraci v plazmě, která je v přímé souvislosti s jeho eliminací játry a ledvinami.

Cílem studie bylo popsat změny farmakinetiky MTX během obstrukční a intrahepatální cholestázy u potkanů. Byla provedena detailní kinetická studie MTX za použití in vivo potkaního modelu intrahepatální (navozené aplikací lipopolysacharidu) a extrahepatální (navozené podvazem žlučovodu v trvání 1 a 7 dnů; akutní a chronická) cholestázy.

Pozornost byla věnována především biliární exkreci léčiva. Změny farmakokinetiky MTX a odpovídající změny exprese transportérů pro MTX poukazují na významné mechanistické odlišnosti mezi dvěmi nejčastěji používanými modely cholestázy.

Ačkoli jsme si vědomi limitace zvířecích modelů pro predikci chování léčiva v klinické praxi, vzhledem k výsledkům této studie lze předpokládat zvýšenou kumulaci MTX u pacientů s cholestázou.