Glykace je běžná posttranslační modifikace bílkovin, která mění jejich fukci a vyskytuje se např. u diabetu a stárnutí. Glykace může probíhat extracelulárně nebo intracelulárně, a to prostřednictvím reaktivních cukrů jako např. fruktózy.
Tento proces zahrnuje reaktivní formy kyslíku (glykoxidace). Cílem této in vitro studie byla redukce glykoxidace a tvorby pokročilých glykačních produktů (AGE) prostřednictvím 50 a 500 mM D-fruktózy u purifikované prasečí aspartát aminotransferázy (AST) pomocí 0,2-1,2 mM kyseliny močové jako endogenního antioxidantu.
Kyselina močová v koncentraci 1,2 mM potlačovala snižování aktivity AST a tvorbu produktů AGE vyvolanou inkubací enzymu s cukrem až 25 dní při teplotě 37°C. Výsledky tedy podporují hypotézu, že kyselina močová má pozitivní účinky při kontrole glykoxidace bílkovin.
In vitro systém AST-fruktóza se ukázal jako vhodný nástroj při výzkumu glykačního procesu.