Charles Explorer logo
🇨🇿

Účinek fluoridovaného mléka na progresi lézí na povrchu kořene in vitro za podmínek měnícího se pH

Publikace na 1. lékařská fakulta |
2003

Abstrakt

Cílem této studie bylo zhodnocení účinku mléka s 0; 2,5; či 5 ppm F na rozvoj a remineralizaci kazům-podobných lézí na povrchu zubních kořenů za použití modelu cyklizujícího pH. Kořenové léze byly vytvořeny za použití saturovaného pufru kyseliny mléčné (pH 4,6).

Léze byly prokrájeny longitudinálními řezy a analyzovány polarizační světlenou mikroskopií (PLM) a mikroradiografií (MRG). Řezy byly potom pokryty kyselinám vzdorujícím lakem kromě vnějšího přirozeného povrchu, který byl vystaven vodě, mléku či fluoridovanému mléku a cyklizován v de a nemineralizujícím systému 2 týdny. Po ovlivnění byly řezy opět zkoumány PLM a MRG.

V porovnání s kontrolní skupinou došlo k výraznému snížení progrese lézí u řezů vystavených oběma typům mléka. Za pomocí kvantitativní MRG byly zaznamenány změny v obsahu a distribuci minerálů v lézích.

Možný protektivní účinek fluoridovaného mléka na kazy povrchů zubních kořenů je dále podpořen redukcí rozvoje lézí a zvýšením mierálního obsahu v lézích samotných