Charles Explorer logo
🇨🇿

Effects of a Specially Designed Fermented Milk Product Containing Probiotic Lactobacillus casei DN-114 001 and the Eradication of H. pylori in Children

Publikace na 1. lékařská fakulta |
2005

Abstrakt

Cíle: určit účinnost trojité terapie spojené se speciálně vytvořeným produktem z fermentovaného mléka obsahujícího probiotické kultury kmene Lactobacillus casei (L. casei) DN-114 001 na eradikaci H.pylori u dětí. Struktura studie: multicentrická, prospektivní, randomizovaná, dvojitě slepá kontrolovaná. 86 symptomatických na H. pylori pozitivních dětí bylo náhodně vybráno pro léčbu buďto kombinací omeprazolu, amoxicillinu a claritromycinu (OAC) 7 dní nebo kombinací omeprazolu, amoxicillinu a claritromycinu 7 dní v kombinaci s Actimelem obsahujícím L. casei DN-114 001 (OAC-LC) 14 dní.

Po 4 týdnech terapie byl detekován H. pylori. Výsledky: eradikační úroveň intention-to-treat (ITT) byla u OAC-LC 84,6 % a 91,6 %.

U skupiny OAC to bylo 57,5 % a 61,3 %. Primární rezistence byla zjištěna u 21,2 %.

Nežádoucí účinky byly málo časté a drug compliance dobrá. Závěr: suplementace fermentovaného mléka obsahujícího specifické kmeny probiotického L. casei DN-114 001 zvyšuje léčebnou účinnost trojkombinace.