V práci byl sledován vývoj hladiny ochratoxinu A (OTA) v séru zdravých dárců krve v ČR v průběhu několika let. Nalezené hodnoty byly porovnány s hodnotami v jiných zemích.
Bylo konstatováno, že hladina OTA má v ČR od roku 1994 vzestupnou tendenci, přičemž bavorský region již v polovině 80. let minulého století dosahoval 8x vyšší hodnoty OTA než ČR v polovině 90. let. Tyto skurtečnosti jsou pravděpodobně důsledkem globalizace potravinového řetězce.
Při porovnání hladin OTA ve 2 českých regionech (Praha, Ústí n./L.) byla zjištěna vyšší koncentrace OTA v Severočeském regionu, pravděpodobně v důsledku odlišných stravovacích návyků a ekonomické síly obyvatelstva. Byl zjištěn vzestup hladiny OTA se stoupajícím věkem (retenční mechanismus při poklesu gloamerulární filtrace).
Závislost sérové koncentrace OTA na množství tělesného tuku je málo významná.