Charles Explorer logo
🇨🇿

Výsledky léčby gestačních trofoblastických tumorů v ČR

Publikace na 3. lékařská fakulta |
2014

Abstrakt

Trofoblastická nemoc představuje velmi heterogenní skupinu benigních i vysoce maligních stavů. Všechny tyto klinicko patologické jednotky spojuje nízká incidence.

V důsledku raritního výskytu je tato skupina patologických stavů často opomenuta v diferenciálně diagnostické rozvaze, což může mít závažné zdravotní i forenzní důsledky. Článek prezentuje výsledky léčby maligních trofoblastických tumorů v České republice a bývalém Československu mezi roky 1955 - 2012. Za tuto dobu bylo léčeno celkem 503 pacientek s diagnózou maligní gestační trofoblastické nemoci.

Zpočátku byly léčebné výsledky velmi neuspokojivé. V letech 1955 - 1963, kdy jedinou možnou léčbu představovalo chirurgické odnětí postiženého orgánu, dosahovala mortalita více než 94 %.

Nejčastější příčinou úmrtí bylo masivní krvácení. Zásadní obrat nastal až s příchodem chemoterapie jako nové léčebné modality v šedesátých letech minulého století.

Od té doby došlo k rapidnímu poklesu mortality až na současných 1,47 % (v letech 2000 - 2012). Tyto výsledky jsou plně srovnatelné s ostatními centry věnujícími se této problematice.