Charles Explorer logo
🇨🇿

E-book a jeho uplatnění v hudebním vzdělávání

Publikace na Pedagogická fakulta |
2019

Abstrakt

Klavírní pedagogika v Čechách je obor s mnohaletou tradicí, který se těší velké vážnosti. Unikátní systém základního uměleckého školství umožňuje získat kvalitní hudební vzdělání tisícům dětí po celé ČR.

Klavírní pedagogika čerpá z bohaté minulosti, v níž vznikaly jedinečné klavírní školy a materiály pro elementární výuku dětí. V současné době je třeba dát české klavírní pedagogice nový rozměr využitím informačních technologií a internetu.

E-materiály umožní lepší dostupnost výuky a zároveň umožní interaktivní činnost a intenzívnější práci žáků při domácí přípravě i v hodinách. Šíření kvalitních výukových materiálů pomocí internetu je krokem ke zvýšení zájmu o hru na klavír u široké veřejnosti. Je všeobecně známo, že zájem o kulturu a hudbu vede ke zkvalitnění života a u dětí rozvíjí dobré osobnostní rysy.

Dostupnost materiálů online pro klavírní pedagogy přispěje k dalšímu zlepšování úrovně výuky hry na klavír i k dalším možnostem vzdělávání pedagogů během jejich pedagogické praxe. V rámci grantového projektu GA UK byl pro začínající klavírní pedagogy vytvořen e-book Metodika elementární výuky hry na klavír 5-7letých dětí, který je od 4. dubna 2019 k dispozici ke stažení na webových stránkách Katedry hudební výchovy PedF UK.

Projekt E-book Metodika elementární výuky hry na klavír 5-7letých byl podpořen Grantovou agenturou Univerzity Karlovy (projekt č. 250-699).