Charles Explorer logo
🇨🇿

Praktická pneumologie

Publikace na Lékařská fakulta v Plzni, 1. lékařská fakulta |
2020

Abstrakt

Učebnice pneumologie pro posluchače lékařských fakult a pro lékaře v přípravě k atestaci v oboru pneumologie a ftizeologie. V knize jsou uvedeny aktuální informace o diagnostických postupech a doporučené postupy léčby nemocní dýchacích cest, plic, pohrudnice a mezihrudí.

Speciální pozornost je věnována diagnostickým metodám, zejména zobrazovacím vyšetřením, vyšetřování plicních funkcí a bronchologii. Autoři seznamují čtenáře i s postupy předoperačních vyšetření, s chirurgickými vyšetřovacími a léčebnými postupy i se současným stavem a indikacemi transplantací plic.

V oblasti terapie se autoři věnují problematice zánětlivých onemocnění plic, tuberkulóze a mykobakteriózám, jsou zde uvedeny aktuální potupy u nemocných s chronickou obstrukční plicní nemocí, bronchiálním astmatem a s nemocemi plicního intersticia. Podrobně je uvedena problematika nádorových onemocnění plic, včetně indikací systémové léčby, chemoterapie, cílené a imunoonkologické léčby. Čtenář najde v knize i problematiku onemocnění pleurální dutiny a mezihrudí, z léčebných postupů je zde uvedena i léčba inhalační a invazivní a neinvazivní metody ventilace. Čtenář zde nalezne i diagnostiku a léčbu dechové nedostatečnosti u urgentních stavů v pneumologii.

Je zde uvedena i nová klasifikace srdečního selhání, základní informace o patologii malého oběhu a problematika diagnostiky a terapie poruch dýchání ve spánku.